Het Amerikaanse mechanisatiebedrijf Farmlink uit Kansas hoopt de agrarische sector eens flink te kunnen vernieuwen. Dat doen ze door innovatieve ideeën van elders binnen de sector te introduceren.
Via het programma MachineryLink kunnen boeren hun machines tijdelijk verhuren aan collega’s of juist de machines van andere boeren inhuren, schrijft Boerenbusiness.nl. Zoiets scheelt een boel geld voor zowel huurder als verhuurder.
Het idee voor Machinerylink kreeg directeur Jeff Dema door initiatieven als accommodatiesite Airbnb en taxi-app Uber. Met eerstgenoemde kun je tijdelijk je huis of kamer verhuren om extra geld mee te verdienen. Het concept is inmiddels zo populair dat Airbnb 1,5 miljoen panden aanbiedt in 34.000 steden over heel de wereld.
Transport en service
Dema hoopt dat het concept ook bij boeren aan kan slaan. Een veldspuit of combine staat de meeste dagen van het jaar in de schuur. Door hem online aan te bieden kun je jaarlijks tot 40.000 dollar extra verdienen, zegt de Farmlink-directeur op Agweb.
Het bedrijf verhuurd zelf maaidorsers door heel de Verenigde Staten en gaat dat straks ook met machines doen. Om te beginnen met veldspuiten. Als akkerbouwer kun je de combine of een zaaimachine aanbieden. Farmlink zoekt de klant erbij en regelt de rest: het transport en – erg belangrijk – de service.
Coöperaties en dealers
Machinerylink start in de beginfase alleen voor coöperaties en dealers. Die hebben vaak veel machines stilstaan waar ze graag wat mee willen verdienen. Deze twee doelgroepen hebben het programma dit seizoen al getest.
Het farmer-to-farmer deelprogramma gaat deze herfst van start. Op hun website kun je dan voor machines shoppen, zien voor hoeveel dagen het beschikbaar is en hoe betrouwbaar de aanbieder is via een rating.
Geschikt voor Europa?
De VS is een goede plek om een dergelijk initiatief te beginnen. Het is een groot land met veel gewassen en grote onderlinge verschillen. Zo dorst een boer in Texas zijn tarwe in mei en collega’s in New York die pas in augustus. Dat biedt perspectief om machines nuttig in te zetten. Niet geheel onbelangrijk: ze spreken ook nog eens allemaal dezelfde taal.
Wil een dergelijk systeem hier slagen dan moet naar heel Europa worden gekeken. Weinig akkerbouwers zullen staan te springen om hun aardappelrooier of combine naar Zuid- of Oost-Europa te verschepen.
Lees ook op Boerenbusiness.nl
In deze 29 gemeenten staan alle koeien in de wei
Concurreren met tarwe: sojateelt is pionieren met perspectief
Maïs blijft zorgenkind voor de agrarische sector
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl